Nazwa przeżuwaczy oznacza "Żucie przeżuwa" i jest to nazwa nadana do tych ssaków nawet - palcami, zwierzęta parzystokopytne, takie jak bydło, owce, kozy są przeżuwacze.
Inne grupy przeżuwaczy - jak zwierzęta należą antylopy, jelenie, wielbłądy, lamy, hipopotama, leniwce i kangury.
Przeżuwacze ma żołądek składający się z czterech komór (wielbłądy mają trzy).
Żwaczu:
Jedzenie jest częściowo żuć połknięty i przechodzi do pierwszej komory zwanej żwaczu. Duży brzuch nie ma soki trawienne i wydalnicze gruczołów obecne, a jedzenie jest atakowany przez dużą liczbę żyjących pierwotniaków, mikroby i bakterie, które już są obecne w ściankach żołądka przeżuwaczy. Podział celulozy, których rośliny są w dużej mierze składa się z odbywa się w tej części żołądka, a żywność jest przeżucia od czasu do czasu w jamie ustnej, w małych ilościach i powoli żuć na miazgę oraz, gdy żywność jest ponownie połknięcia wejdzie drugi przedział zwany siateczkę.
Czepcu:
Ta część żołądka zepsuje celuloza dalej i przekazuje go do trzeciej komory zwanej omasum.
Omasum:
Omasum zawiera duże skrzydło - jak struktury, które zwiększają powierzchnię skutecznej absorpcji wody nie mięśnie wymieszać i zmniejszyć jeszcze bardziej, aż wejdzie czwarty przedział, zwany trawieńcu.
Trawieńca:
"True Żołądek" żołądek podobnie jak nasza. W tym organie soku żołądkowego jest wydzielany, zawiera kwas chlorowodorowy, które zabija większość drobnoustrojów i rozpoczyna się je trawieniu, a ich zawartość są następnie absorbowane w celu zapewnienia niezbędnych witamin, minerałów i aminokwasów.
Przeżuwacze specjalizujemy metabolizm ze względu na obecność bakterii trawiennych. potrzebuje białka są dostarczane przez bakterie żwacza, które korzystają z prostych związków nieorganicznych siarczanów i mocznika do produkcji tych białek.
Artykuł dzięki: