
Porównanie między człowiekiem oraz przeżuwaczy Układ pokarmowy
Trawienie Człowieka:
Żywność jest brane pod ustach, gdzie jest żucia, miesza się ze śliną, która jest wydzielana przez gruczoły w jamie ustnej. Po żucia część żywności są zbierane na języku. Jest on następnie połknął i otwarcie się do krtani jest zamknięty przez małą klapą tkanki zwaną nagłośni.www.bratbud.szczecin.pl Klapa ta zapobiega przedostaniu się pokarmu do dróg oddechowych. Gdyby trochę jedzenia zboczyć do tego przewodu akcja refluks występuje kaszel wydalić jedzenia na zewnątrz.
Jedzenie przechodzi z żołądka do przełyku, skurcze mięśni ściany żołądka zapewnienia dalszego mieszania i mechanicznego rozpadu żywności, które w tym samym czasie miesza się z sokiem żołądkowym wydzielanego przez żołądek.
Żołądek ma śluzową membranę i jest chronione przed sokiem żołądkowym, zawierającego enzymy i kwas solny. Jedzenie jest podzielony na mniejsze cząstki, w celu łatwiejszego wchłaniania do krwiobiegu i reszta żywności przechodzi do jelita cienkiego i dwunastnicy przez zwieracz odźwiernika zaworu, mięśni pierścienia na końcu w żołądku i jelitach.
W jelicie cienkim, rytmiczne ruchy ścian masowo się jedzenie i wymieszać ją z soków trawiennych, które zawierają trzustkowych i żółciowych Soki (Żółć jest produkowany przez wątrobę i przechowywane przez pęcherzyka żółciowego) dalsze trawienie odbywa się wtedy, gdy wynikiem działania enzymów obecnych w tych soków.
Absorpcja z przewodu składników odżywczych ma miejsce głównie na błonie śluzowej jelita cienkiego. Rytmiczne ruchy jelit siłę wchłoniętej żywności i pyłu odpadowego wydalanego z krwi do jelita grubego, w tym przypadku woda jest wchłaniana przez ściany jelita i częściowo odwodnionego materiału przechodzi do odbytnicy, z którego jest wydalana z organizmu przez odbyt jak kału.
Układu pokarmowego przeżuwaczy
Artykuł dzięki: plandeki.eu